"KÖYÜMÜZ İLE İLGİLİ; '' FOTOĞRAF VEYA VİDEOLARINIZ VARSA LÜTFEN BİZE GÖNDERİN, SİTEMİZDE YAYINLAYALIM...'' İLETİŞİM: '' daglicablog@hotmail.com ''

DAĞLICA HAKKINDA YAZILI BİLGİLER

TARİHİ



Köyün eskı adı Köhistan daha sora Köristan olmuştur.En son Dağlıca köyü olarak adını almıştır. Zonguldak'a 40 km Ereğli İlçesine 25 km uzaklıktadır.



 

KÜLTÜR

Yıllar geçtikçe Örf ve adetlerde değişikler gözlenmekdir. Dügünler,Bayramlar eski tadında eskisi gibi güzel desek yalan olur. Ama yine de çoğu yere köyde bayram ve düğünler iyi ve eğlenceli geçmektedir. GİYİM:İtalik yazıKöyün orta ve yaşlı kadınları eski örf ve adetlerden gelme şalvar giymektedirler. Başlarına köy dilinde pov (beyaz yazma) takmaktadırlar. Özellikle yaşlı olan erkeklerde Ecevit şapkası diye anılan şapkadan takmaktadırlar. Zaman geçtikçe köyün giyim kuşamında büyük değişimler olmaktadır. BAYRAMLAR:İtalik yazıDini bayramlar olan Ramazan ve Kurban bayramlarında insanlar öncelikle aile arasında bayramlaşırlar. Daha sonra özellikle genç kızlar arkadaşlarıyla buluşarak bir grup oluştururlar. oluşan gruplar daha büyük bir grup oluşturarak köyde bulunan bütün evlere çıkarak bayramlaşma sağlanır. Genç kızlar gezmeye devam ederken tabi ki Genç delikanlılar da sevdiklerinin peşlerini bırakmazlar. çıkılan her evde yemek dahil her türlü ikram da bulunulur. Özellikle çıkılan evlerde Kızlar ve erkekler ayrı ayrı yerlerde oyun oynarlar. Özellikle sevgilileri olanlar bayramları iple çekmetedirler. Eee ne de olsa köyün tutuculuğundan kaynaklanan uzaklaşmalar bu bayramlarda daha çok giderilmektedir. KINA:Kalın yazıKöyde kına kadınlara özel bir eğlencedir. Evlenecek olan kızın da kendi ailesinde geçireceği son gece olması hababiyle önemlidir. Kına da kınalar yakılır. Gelin'e paralar ve değişik hediyeler takılır. GELİN ALMASI:İtalik yazıKöyde gelin almasaında yine köyün insanları biraraya toplanarak gelin ailesinin evinden alır ve gelin olacağı eve kadar geçirirler. BAŞLIK PARASI:Kalın yazıBaşlık parası bundan 5-10 yıl öncesine kadar en büyük sorunlarından biriydi. Ancak televizyonun köye girmesi ile birlikte möyde büyük değişim yaşanmıştır. günümüzde başılk parası alan aile sayısı yok denecek kadar azdır. Kızın ailesi genellikle başlık parasını kızın kaçmasını cezalandırmak için kullanmataydılar.

 

COĞRAFYA

655 rakımlı olan köy Zonguldak'a 40 km, Ereğli ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün büyük çoğunluğunu ormanlar kaplar. Doğal manzarası ile tipik bir karadeniz kasabasını andırmaktadır. Karadeniz bölgesinin Arazi yapısına benzer bir coğragi yapısı vardır.




İKLİM

Dağlıca Köyün iklimi, Türkiye'de Karediniz ikliminin Karsal iklime yumuşak bir geçicişi söz konusudur. Çoğu zaman bol yağış almaktadır.Yılın büyük çoğunluğu hava bulutludur. Yaz ayları ise çoğu zaman kurak geçmektedir.

 

NÜFUS

YIL            TOPLAM            KADIN          EKEK

2010                1265                         
2000                1225                           647                      578
1990                1211                           643                      568
1985                1123                           600                      523
 




EKONOMİ

Başlıca geçim kaynamlarını sınıflandıracak olursak;ERDEMİR:Yaklaşık 8000 civarında çalışanı olan Erdemir Demir Çelik Fabrikasında Dağlıca köyünden yaklaşık 25-30 kişi civarında kişi geçimini sağlamaktadır.TTK (TAŞ KÖMÜRÜ OCAKALARI):Taş Kömürü Ocaklarında Köy halkından 30-40 kişi çalışmaktadır. Köyde bulununan emeklelerin de %90'ına yakın kısmı da TTK'dan emeklidir. GEMİ TERSANELERİ:2006 yılında açılmaya başlayan Gemi tersaneleri köy halkının yeni geçim kaynağı olarak gözükmektedir. TARIM: Fındık:Köyde fındıkçılık 5-6 yıldır önem kazanmıştır. Gittikçede önemini arttırmaktadır. Osmanlı çileği:Osmanlı padişahlarının önüne konulan çilek türüdür. Ereğli ilçesinde yapılan Çilek Festivalinede ismini veren Çilektir. Çok lezzetli bir tadı vardır. Mısır:Karadeniz bölgesinin karakteristik bitkisi olan Mısır Köyümüzdede yetiştirilmektedir. Kestane:Orman ağacı Olan kestane Verim zamanı köye artı bir gelir getirmektedir. HAYVANCILIK: Büyükbaş Hayvancılık:Her evin altında 2-3 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. büyütülüp satılması dışında etlerinden ve sütünden yararlanılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık:Dağılca köyünde 3-4 ailede koyun ve keçi yetiştirilmektedir. Kümes Hayvancılığı:Her evin altında bir kümes her kümestede 15-20 tavuk bulunmaktadır. En azından her ev kendi beyaz et ve yumurta ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Arıcılık:Köyün hepsinde olmamakla birlikte kısmende olsa arıcılık yapan aileler vardır. Kovan sayısı sınırlı olmakla birlikte Arıcılık ileriye dönük iyi bir gelir kaynağı olarak gözükmektedir. ORMANCILIK:Köyün büyük bir çoğunluğunu kaplayan ormanlar gerek taşamacılığı gerekse odunundan yararlanılması yönünden köyün vazgeçilmez gelir kaynağı diyebiliriz. GEMİ TERSANELERİ:2006 yılında açılmaya aşlayan gemi tersaneliri köyümüzün geçim kaynakları arasında yer almaktadır.

 

MUHTARLIK

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: : 2011- Salim DÖNMEZ  2004 - Salim DÖNMEZ : 1999 - Hüseyin KESER : 1994 - Kadir ÇAKIR : 1989 - Kadir ÇAKIR : 1984 - Mehmet OKUT

 

ALTYAPI BİLGİLERİ

Köyde ilköğretim okulu, 2 Camisi ve köyde hizmet veren kamu görevlilerinin barınması amacıyla yeterli sayıda olmasada lojman bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yeterli seviyede değildir. Sağlık ocağı olmasada köyde Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen bir ebe köy halkına hizmet vermektedir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. TURKCELL,VODAFONE gsm operatörleri hizmet vermektedir... 



BİZE ULAŞIN 

www.facebook.com/daglica.burasi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazdığınız yoruma cevap almak istiyorsanız, e-posta yoluyla yorum yapınız.